Rüstem Paşa

Muhteşem Yüzyıl Yeni Bölümde Neler Olacak

Hürrem, büyünün etkisinden kurtulmak istiyor. Aradığı çare ise hain olduğunu düşündüğü Fahriye’den geliyor. Mustafa’nın, Manisa’da Yeniçerilere para dağıtması Süleyman’ı öfkelendiriyor. İkili arasında soğuk rüzgarlar esmeye başlıyor. Şah Sultan ise Hürrem’in haremdeki gücüne son vermek için harekete geçiyor. Hürrem ağır bir darbe alıyor. Ancak Hürrem kayıp altınların yerini öğrenince, hem Hatice’den hem Şah Sultan’dan kurtulma fırsatını yakalıyor!

Büyüyle birlikte hayatı kabusa dönen Hürrem, buna bir son vermek ister. Hain olduğunu düşündüğü Fahriye’yi takibe alır. Fahriye ise Şah Sultan’dan haremde birini öldürmek üzere emir almıştır. Fahriye, harekete geçtiğinde öyle bir sürprizle karşılaşır ki işler tersine döner.

Rüstem paşa mihrimah sultanla ne zaman evlendi

Damat Rüstem paşa mihrimah sultanla ile evlilik tarihi..

Damat rüstem paşanın kariyerindeki dönüm noktası mihrimah sultan ile olan evliliğidir.

Bu evlilik 1539 tarihinde olmuştur..

Damat Rüstem Paşa'nın Hayatı

Rüstem Paşa, 1500 yılında Hırvat 'ta doğmuştur. Osmanlı topraklarına getirildikten sonra devşirilmiş, 1539'da Diyarbakır Valisi ve 3. Vezir iken Şehzade Cihangir ve Şehzade Bayezid'in sünnet düğününde Kanuni Sultan Süleyman'ın kızı Mihrimah Sultan ile evlenmiştir. Bu nedenle 'Damat' sıfatıyla anılır.

Damat Rüstem Paşa (1500-1561) Kanuni Sultan Süleyman saltanatı döneminde 28 Kasım 1544 - 6 Ekim 1553 ve 29 Eylül 1555 - 10 Temmuz 1561 tarihleri arasında sadrazamlık yapmış Osmanlı devlet adamıdır.

Rüstem Paşa Mohaç Meydan Muharebesinde padişahın silahtarıdır. Enderunda yetişmiş zekası ile dikkatleri çekmiştir. Taşrada ki ilk görevi rikap ağalığıdır. Daha sonra Diyarbakır Beylerbeyliğine getirilmiştir.

Rüstem Paşa'nın Hayatı

Rüstem Paşa, 1500 yılında Hırvatistan topraklarında doğmuştur.

Devşirme usulü ile çocuk yaşta enderun mektebine alınmış. İyi bir eğitimden geçtikten sonra Diyarbakır valiliği yapmıştır.

3. Vezir iken Şehzade Cihangir ve Şehzade Bayezid'in sünnet düğünü ile beraber Kanuni Sultan Süleyman'ın kızı Mihrimah Sultan ile evlenmiştir. Evlilik sonrası Damat ünvanını almıştır.

28 Kasım 1544 tarihinde Hadım Süleyman Paşa'nın azledilmesi ile yerine sadrıazam (Başbakan) olarak getirilmiştir..

6 Ekim 1553 tarihinde Şehzade Mustafa'nın şehadeti sonrası görevden alınmıştır.

* * *

Kendisinden sonra gelen Kara Ahmet Paşa'nın idamından sonra 29 Eylül 1555 tarihinde tekrar 2. defa sadrıazam olmuştur.

10 Temmuz 1561 ölüm tarihine kadar idarede kalmıştır.

* * *

Rüstem Paşa

Damat Rüstem Paşa

Damat Rüstem Paşa 1500 yılında doğmuş ve 1561 yılında ölmüştür..

Kanuni Sultan Süleyman han hazretleri döneminde osmanlıda 2 sefer sadrıazamlık yapmıştır..

1. sadareti: 28 Kasım 1544 - 6 Ekim 1553
2. sadareti: 29 Eylül 1555 - 10 Temmuz 1561

Hürrem Sultanın Kızı Mihrimah Sultan kimdir hayatı

Hürrem Sultanın Kızı Mihrimah Sultan ve hayatı hakkında buradan bilgi alabilirsiniz.

Mihrimah Sultan 1522 yılında Topkapı Sarayı’nda doğdu. Mihrimah Sultan’ın doğumundan 2 yıl sonra da Hürrem Sultan, Kanuni Sultan Süleyman’ın ölümünden sonra yerine geçecek olan diğer çocuğu II. Selim’i dünyaya getirdi. Kanuni Sultan Süleyman Mihrimah Sultan’ı çok sever, bütün isteklerini yerine getirirdi. Mihrimah Sultan çok iyi yetişti ve çok iyi bir eğitim gördü. Babasıyla birlikte savaş meydanlarında görüldüğü söylenir.

Hürrem Sultan’ın sevgili kızı

Ahlâk timsali Mihrimah Sultan (Kanuni ile Hürrem Sultan’ın kızları) “Kadın çiftliği” gibi gösterilen Osmanlı hareminde yetişti…

İstanbul’u ve ülkenin çeşitli bölgelerini hayır eserleriyle donatan diğer “Sultan kadın”lar da…

Ama Osmanlı tarihini yazanlar, tahmin ediyorum “erkeklik damarı” sebebiyle, kadınlara fazla itibar etmezler (henüz kadın tarihçi görmedik).

Tarihe, “Salt erkekler tarafından inşa edilmiş bir manzume” muamelesi yaparlar.

Erkek tarihçilere göre, kadının, “elinin hamuruyla” böylesine muazzam bir oluşa müdahalesi mümkün değildir! Bir “müdahale” olmuşsa, bu mutlaka “olumsuz” yönde olmuştur.

İlginç bir vak’a

Peçevi İbrahim Efendi ile Gelibolulu Âlî’den naklen özetliyoruz:

Kanuni dönemi alimlerinden Sahn müderrisi iken şeyhülislam hakkında Rüstem Paşa’ya yazdığı bir şikayet mektubunda devlet itibarına saygısızlık ettiği için padişah huzurunda azarlanarak azledilmiş bir Arapzade vardır. Bilahare Semiz Ali Paşa vezir-i azam olunca ilk icraatı bu Arapzâde’yi Mısır kadılığına tayin etmek oldu. Âlî’ye göre o gece olanlar şöyledir:

Divandan sonra saadetlü padişah hasodayı teşrif buyurup canlarının sıkkın olduğu belli olunca Yakup Ağa;

-Düşmanlarınız mahzun olsun; padişahımın ıztırabı nedir? diye sormuş ve hünkar hazretleri;