Osmanlı tarihi
Allah'ın takdirini hiç kimse bozamaz!!
Osmanlı devletinin kurucusu Osman Gazi, Şeyh Edebali'nın evine misafir olur. Yatsı namazını kıldıktan sonra, misafir odasına çekilir Sedirin üzerinde serili bulunan pamuk yatağın üzerine uzanacağı sırada, gözüne duvarda asılı duran bir kitap ilişti. Hemen ayağı kalktı. Kitabın Kur'an-ı Kerîm olduğunu anlayan Osman Gazi yatmaktan vazgeçti.
Şeyh Edebalı, sabah namazına çağırmak için Osman Gazi'nin odasına girdiği zaman, onu diz çökmüş halde Kur'ân'ı Kerîm okuyor vaziyette buldu. Şeyh Edebalı ayrıca yatağın tertibinin hiç bozulmamış olduğunu da hayretle müşahade ettikten sonra, serilen döşeği beğenmedi zannıyla üzüntülü bir şekilde, Osman Gazi'ye, yatağa neden girmediğini sordu.
Tarihe 'muhteşem' ilgi!
Kanuni Sultan Süleyman'ın Hürrem Sultan'a aşkını da konu alan ve son günlerde kamuoyunda tepkilere yol açan ''Muhteşem Yüzyıl'' adlı dizi, konuyla ilgili tarih kitaplarına ilgiyi artırdı.
Araştırmacı gazeteci-yazar Yavuz Bahadıroğlu, 1520 yılında tahta çıkan Kanuni Sultan Süleyman'ın yaklaşık 7 ay içerisinde Belgrad seferine çıktığını hatırlattı. Bahadıroğlu, bu sürenin Kanuni'nin padişahlığa alışma evresi olduğunu belirterek, ''Yani bu öyle haremle çok ilişki kurabileceği bir zaman dilimi değildir. Önce kendini devlet adamlarına ispatlaması lazımdı.
Kanuni tahta geçtiği gün en büyük derdi Hürrem Sultan ya da harem değildi, insanlara babası gibi kudretli bir hükümdar olacağı umudunu vermek ve o umutla yeni fetihlere çıkmaktır. Çünkü her padişah bir öncekinin yapamadığını yapmak ister'' diye konuştu.
Haremin Osmanlı İmparatorluğunda I. Murad döneminden itibaren var olan bir müessese olduğunu ifade eden Bahadıroğlu, konuşmasını şöyle sürdürdü:
Yanlış tarih algısını düzeltmek yıllar alıyor
‘Rüyadan İmparatorluğa Osmanlı’ kitabıyla tanınan Osmanlı tarihçisi Dr. Caroline Finkel, tarihî meselelerin ciddiyetle ele alınması gerektiğini, aksi takdirde ortaya konulanın tiyatroyu andıracağını söylüyor.
Türk tarihine kasıtlı bir bakış var
Selçuk Üniversitesi İletişim Fakültesi öğretim görevlisi Ruhi Gül, 'Muhteşem Yüzyıl' isimli dizide Türk tarihine karşı kasıtlı bir bakış olduğunu söyledi. Ruhi Gül, Osmanlının en parlak döneminin padişahı Kanuni'nin reytinge kurban edildiğini ifade etti.
Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK)'na, daha yayına girmeden 74 bin kişinin şikâyet ettiği Muhteşem Yüzyıl dizisine tepkiler sürüyor. Konya Selçuk Üniversitesi İletişim Fakültesi öğretim görevlisi Ruhi Gül, dizide bir tarihi şahsiyetin hayatının reyting amacıyla gerçekle ilgisi olmayan bir şekilde yansıtıldığını söyledi.
Dizide hem teknik hem içerik olarak birçok eksikliğin göze çarptığını dile getiren Gül, "Dizide araştırma eksikliği çok fazla. Öylesine önemli tarihi bir şahsiyeti, cinsellik boyutuna indirgemişler. Padişahın hayatı sadece cinsellikten ibaret gibi bir imaj var. Burada ciddi anlamda bir tarih eksikliği var. Sadece popülariteden faydalanmak veya reyting kaygısıyla yapılmış bir dizi. Popüler kültürün etkisinde bir dizi. Gündemde kalmak için yapılmış." diye konuştu.
Bahadıroğlu Hürrem Sultan'ı kadın tarihçiler aklayacak
Bahadıroğlu, "Kadınlarımız tarih yazıcılığında yoklar. Ne zaman kadınlarımız tarih yazmaya başlayacaklar o zaman Hürrem Sultan ve Kösem Sultan aklanacak" diye konuştu.
Araştırmacı-Yazar Yavuz Bahadıroğlu, Osmanlı tarihinin en fazla tartışılan isimlerinden biri olan Hürrem Sultan'ın eşine aşık çok iyi bir insan olduğunu, Hürrem Sultan'ın "fitneci" olarak tanıtılmasının sebebinin tarihi erkeklerin yazmasından kaynaklandığını belirtti. Bahadıroğlu, "Kadınlarımız tarih yazıcılığında yoklar. Ne zaman kadınlarımız tarih yazmaya başlayacaklar o zaman Hürrem Sultan ve Kösem Sultan aklanacak" diye konuştu.
Kardeş katli maddesi Fatih’in midir?
Yığınla kavramı tek bir çuvala doldurarak tartışmanın iflah olmaz tiryakileriyiz. Kardeş katli de Osmanlı tarihi alanındaki bu “metafizik çuvallar”dan birisi; belki de birincisi. Baba da öldürülse, torun da, yeğen de, amca da; hepsini torlayıp toplayıp kardeş katli çuvalının içerisine dolduruyoruz. Fark etmiyor bizim için.
Devlete isyan sebebiyle de öldürülse, suçu sebebi yokken de öldürülse, adı kardeş kardeşi öldürdü oluyor. Metafizik çuvallarımız dolup taşıyor. Uzaktan bakarak tarihin bir “mezbaha”yı andırdığını düşünmeye başlıyoruz.
Bütün aksine iddialarına rağmen Çetin Altan da bu mezbaha meraklılarından biri. Ona göre Osmanlı tarihi, “kanlı bir antoloji”dir.
Osmanlı'nın böyle anlatılması doğru değil
Kanuni Sultan Süleyman'ı konu aldığı ileri sürülen 'Muhteşem Yüzyıl' dizisine Bakan Kavaf'tan da tepki geldi: "600 yıl boyunca üç kıtaya hükmetmiş bir imparatorluktan bahsediyoruz. Osman-lı'yı o şekilde anlatmak doğru değil."
Kanuni Sultan Süleyman'ın anlatıldığı iddia edilen ve fragmanları ile tepki çeken 'Muhteşem Yüzyıl' dizisine bir eleştiri de kadın ve aileden sorumlu Devlet Bakanı Selma Aliye Kavaf'tan geldi. Osmanlı ile ilgili filmlerde hep harem vurgusunun yapılmasını doğru bulmadığını söyleyen Kavaf, "600 yıl boyunca üç kıtaya hükmetmiş bir imparatorluktan bahsediyoruz; Osmanlı'yı o şekilde anlatmak doğru değil." diyor.