Tarih bilgisi eksikliği filmleri başarısız yapıyor

Özel bir televizyon kanalında yayınlanan "Muhteşem Yüzyıl" isimli dizinin ardından başlayan tartışmalar, Osmanlı İmparatorluğu'ndaki harem ve padişahların yaşamlarını yeniden gündeme getirdi.

Fatih Belediyesi'nin organize ettiği "Muhteşem Kanuni Asrı" isimli sempozyuma katılan tarihçiler Kanuni dönemini ve haremi tartıştı.

Film yapımcılığı konusunda tarihî bilgi sahibi olmanın ortaya konulan eseri başarılı ya da başarısız kılabileceğini söyleyen tarihçi Prof. Dr. İlber Ortaylı, "Son dönemde yapılan filmlere bakıldığında yakın zamanları anlatan filmler daha başarılı, eski dönemleri anlatan filmler ise daha başarısız." dedi.

Dizi başladıktan sonra yapılan eleştirilerin izlenirliğini artırdığını ifade eden İstanbul İl Kültür ve Turizm Müdürü Ahmet Emre Bilgili, "Madem eleştiriyoruz, katılmadığımız hususlar var, Kanuni Sultan Süleyman ve Hürrem Sultan bu değilse, harem dediğimiz eğitim kurumu sadece entrikalardan ibaret değilse, bunu böyle düşünenler daha büyük bir yapımla Kanuni'nin muhteşem dönemini ortaya koymalı." diye konuştu.

Aya İrini Müzesi'nde düzenlenen "Muhteşem Kanuni Asrı Sempozyumu''nda konuşan İlber Ortaylı, haremin zengin bir mutfağı, disiplinli ve sert bir yaşamı olduğunu belirterek müthiş bir eğitim anlayışı ile sadece erkeklere değil, kadınlar için de bunun katı şekilde uygulandığını dile getirdi.

"Dönemin haremi o kadar disiplinliydi ki, ben Osmanlı sarayında orada yaşamak istemezdim." diyen Ortaylı, haremle ilgili yanlış algılamalara şöyle cevap verdi:

"Harem, devlet hayatının en kritik noktasının geçtiği yerdir. Harem, Osmanlı cemiyetine kadın yetiştirmiştir. Oradan çıkan kızların çok azı padişahın karısı olmuştur. Onların çoğu, orta sınıf İstanbul memurlarının eşleri olmuşlardır."

Orhan Fırat İstanbul