MİMARİNİN AŞAMADIĞI ZİRVE: SİNAN (RH.)

Mimarlığın dehası olarak tavsif olunan, yaptığı eserleri ile bütün dünyayı şaşkınlığa ve hayranlığa boğan Mimar Koca Sinan (r.a), geçen sene, "Uluslararası Mimar Sinan Kültür Sanat Haftası"çerçevesinde düzenlenen panellerle ilmî açıdan incelendi. İlim adamları yaptıkları konuşmalarda ortak olarak Mimar Sinan'ın, immarinin eşsiz bir dehâsı olduğunu belirttiler.

Prof. Dr.Mehmet Şahin, kültürümüzde Allah'ın rızâsına kavuşmak için mükemmel ve kusursuza ulaşmanın mühim bir yeri olduğunu, Mimar Sinan'ın da bu gaye ve maksat için yaptığı kusursuz ve mükemmel eserleri ile bu sâhada bir numara olduğunu kaydetti. Pro. Dr. Şahin;

"Mimar Sinan; aklı, matematiği, geometriyi ve ekonomiyi birlikte yoğurarak mimariyi zirveye ulaştırmış, bu âhenkle âdeta mimarinin şiirini yazmıştır"dedi.

Prof. Dr. Vacit İmamoğlu, Mimar Sinan'ın her eserini büyük bir ciddiyet, arzu ve hevesle inşâ ettiğini; bütün konsantrasonunu, varlığını, benliğini işi için bir araya getirdiğini belirterek; "Sinan (rh.), yaptığı her eserinden sonra daha mükemmelini aramıştır. Mimar Sinan, yaptığı her muazzam eserinde kendisiyle yarışmıştır"dedi.

Vakıflar Genel Müdürlüğü Kültür Şube Müdürü Dr. Sâdi Bayram, Mimar Sinan'ın yazın serinlik, kışın sıcaklık için bazı câmilerin altına su koyduğunu, ayrıca depremlerde binâların yıkılmaması, çatlamaması, toptan kaymaması için sarnıçlar kullandığını, Ayasofya'nın bu güne kadar yıkılmadan gelebilmesinin sebebinin de Mimar Sinan'ın yaptığı payandalar olduğunu ifade etti. Dr. Bayram;

"Mimar Sinan, eserlerini yaparken şehrin topoğrafyasına da önem verirdi. Yaptığı 84 câmi, 52 mescid, 57 medrese, 7 mektep ve dârulkurra, 8 köprü, 20 kervansaray, 6 mahzen, 48 hamam, 22 türbe, 17 imâret, 35 köşk ve saray, 3 dârüşşifâ ve 400'e yakın yaptığı her eserinde aynı ciddiyet ve hassâsiyet görülür" dedi.

Panele İsviçreden katılan gazeteci-yazar-sanat tarihçisi Henri Sterlin; Ayasofya, Süleymaniye ve Şehzâdebaşı câmileri arasında mukayeseler yaparak Mimar Sinan'ın analizini yaptı.

Henri Sterlin, "Şehzâdebaşı Câmii, Sinan'ın baş eseridir. Şehzâdebaşı Câmii mimarî hususiyetleri açısından Ayasofya'nın tam tersidir. Bu Câmi, İslâmî mimarînin ender güzellikteki eserlerindendir. Kanuni Sultan Süleyman, Şehzâdebaşı Câmii'nin inşaatı bitmeden Süleymaniye Câmii'ni, Osmanlı İmparatorluğu'nun devam ettiğini belirtmek ve Jüstinyen'i geçme için yapmıştır" dedi.

Fazilet Takvimi

MİMARİNİN AŞAMADIĞI ZİRVE: SİNAN (RH.) yorumları

  • Image Description
    mert
    08.04.2011

    Mimar Sinan'ın bu kadar başarılı olmasının nedeni yaptığı eserleri hep allah rızasını gözeterek yapmıştır. İnancıyla yaşamını birleştirmiştir. Planlarını hazırlarken alkol almamış ve doğru sağlam binalar yaparken aklını kullanmıştır. Bugünlerin umurunda değil hiç birşey, sadece çizmiş olmak, birbirinin kopyalarını çıkarmaktadırlar. Yaratıcı güclerini kullanmamaktadırlar. Böyle çalışanlardan da ancak bu günkü gibi işler çıkar fazlasını beklememek lazım diye düşünüyorum

  • Image Description
    Ziyaretçi
    02.04.2012

    ALLAH'ın ''A'' sı büyük yazılır