Şehzade Bayezid
PAŞA, SEN DUYDUĞUNU UNUTMUYORSUN
Meşhur Alman tarihçi Hammer anlatıyor:
Türk ordusu Otlukbeli'nde harp nizâmı almıştı. Sultan Fâtih, yanında duran Gedik Ahmet Paşa'ya,
— Paşa, orduyu teftiş et, biraz sonra cenk başlayacak, dedi.
Gedik Ahmet Paşa emri yerine getirdi ve harp nizâmı almış birlikleri son bir defa tek tek kontrol etti. Şehzâde Bâyezid'in komutasına verilen birlikleri intizamsız görünce, kendisini şiddetli bir lisanla îkaz etti. Şehzâde, bu hâle canı sıkılınca Paşa'yı;
— Günün birinde pâdişah olursam, bunu burnundan getiririm, diye tehdit etti.
Paşa'nın cevabı ise tam bir komutan edâsı taşıyordu:
— Eğer o gün gelirse, ben de bu kılıcı sizin hizmetinizde kuşanmam!
Kanuni’nin oğlu Şehzade Bayezid’in akıbeti
Kanuni Sultan Süleyman’ın sekiz şehzadesi vardır: Bunlardan Murad, Mahmud ve Abdullah çok küçük yaşlarda ölmüştür. Diğer kardeşleri Mehmed ve Cihangir genç yaşta hastalanarak ölürken, Mustafa ise babasının sağlığında tahtı ele geçirmek istediği gerekçesiyle idam edilmiştir.
Böylece geriye Şehzade Bayezid ile Şehzade Selim sağ kalmıştır. Bir süre sonra Hürrem Sultan’dan doğma Şehzade Bayezid de aynı akıbete uğrayacak, geriye kala kala Şehzade Selim (II. Selim) kalacaktır.
Bu durum padişahların neden çok evlilik yaptığını ve çok çocuk sahibi olmaya çalıştıklarını da açıklıyor. Çünkü şehzadelerden bazıları sık görülen salgın hastalıklardan, bazıları savaş şartlarından, bazıları ise “Nizam-ı âlem” için ölüyor.
Kanuni ve Bayezid'in dokunaklı mektupları
Kanuni Sultan Süleyman ile Hürrem Sultan'ın oğullarından Bayezid ile 3 torununun acı sonu, mezarlarının bulunduğu Sivas'ta ziyarete gelenlerin yüreğini burkuyor.
Osmanlı İmparatorluğu'nun en uzun süre tahtta kalan padişahı Kanuni Sultan Süleyman'ın oğullarından Şehzade Bayezid'in mezarı, Sivas Yukarı Tekke Mezarlığındaki Abdulvahabi Gazi Camisi'nde yer alıyor.