Muhteşem yüzyıl yapımcılarının SANAT aşkı!

Muhteşem yüzyıl dizisini izleyenlerin son zamanlarda daha sık karşılaştıkları sahnelerden birisi de SANAT konulu sahneler..

Başından bu yana matrakçı nasuh efendi karakteri ile sanatçılara değer verdikleri izlenimi doğuran muhteşem yüzyıl ekibi son bölümlerde bunu tamamen doruğa çıkardılar.

Hürrem Sultan'ın gizli aşkı rolü ile diziye soktukları tamamen hayal ürünü olan LEO karakterinin ressamlığı ile bu sanat aşkı gündeme geldi. LEO ressamdır. 21 yy. teknikleri ile karakalem çalışmaları yaparak osmanlı da nam salmaya başlar.

Konunun özü Batıda henüz yağlıboya sanat akımların kök salmaya başladığı bir dönemde, islam sanatı ile zirve yapmış osmanlının merkezinde inanılmaz bir batı tarzı sanatı hayranlığı varmış gibi dizide üstüne basa basa vurgulanmakta..

Herşeyden önce osmanlı'nın kendine has bir sanat akımı vardır ve bu günümüzde İSLAM SANATI olarak vurgulanır. ve gerçekten de zirve yaşamaktadır. Minyatür sanatı, çinilik sanatı, Hat sanatı, Ebru vs. vs. O kadar cok fazla çeşitleri vardır ki..

Sanatın zirvesindeki bir osmanlı daha batıda rönasans rüzgarları ile gebe kaşmış günümüz batı sanatı şiddetle vurgu yapılmakta.

Böyle birşey kesinlikle yoktur. Dizideki Bir çok farklı olayda olduğu gibi burada dizi ekibinin kendi ideolojilerini inatla dizi üzerinde halkın beynine pompalamaya çalıştıklarını görmekteyiz.

Bu yaklaşımları ile osmanlıyı hiç anlamadıklarını ispatladıkları gibi üstüne üstükte kendi acziyet ve cüceliklerini de büyük bir ustalıkla tarif etmeye devam etmektedirler..

LEO efendi tarzı resim yapanlar, DİN SAVAŞLARININ yaşandığı o dönemde KİLİSE'lerin ayrılmaz parçaları ve oraların hizmetçileriydi. Osmanlı bir islam devleti olarak kendi islam sanatını ortaya koymakta muhteşem sanatsal eserler ortaya koymaktadır..

PAdişah kesinlikle karısını kızını torunu alıp sülalecek namahrem bir ressam önünde poz vermediği gibi böyle bir saçmalığıda asla müsade etmeyecektir. Çünkü onun kültüründe bu yoktur.

Ve seneristler kültüründe olmıyanı varmış gibi göstermekle kalmayıp O yüce padişahın kültürünü onun ağzı ile neredeyse küfretmekte aşağılamaktadırlar. Bellinin yaptığı fatih potresinin kaldırıldığı vs gibi şeylerin dinde günah olmasından gibi birşeyler geveletmektedirler.. Neredeyse Kanuni Sultan Süleyman'ı bir kaç bölüm sonra harf devrimi yaptırtacaklar arkasından da LAİK'liği getirtecekler.. Gidişat bunu gösteriyor..

* * *

Daha ağır ve vahim olanı ise türk ve osmanlı sanatçılarını aşağılatacak roller vermekteler. Matrakçı nasuh gibi da vinciyi bile cebinden çıkartır bir sanatçıyı bir macar kızına kul köle yaptırtıp LEO'nun kuyruğu gibi göstertmekteler.. Saraydaki nakkaşhaneyi ise fitne ve kıskançlık yuvasıymış gibi göstertmekteler.. Diğer taraftan padişahın karısını asılma görevini verdikleri LEO'yu da melek gibi rol biçmekteler..

Bu sahneler dizi ekibinin nasıl bir psikoloji içinde olduklarını göstermekte. İçindeki ezikliklerini nasıl dışa yansıttıklarını canlı olarak tarif etmektedir.

Tekrar tekrar yazıyoruz. Osmanlı zaten en güçlüdür. Ve kendi sanatı ile zaten zirvededir. Hatta gelecek yüzyıldaki bir çok batı sanat akımı temelde osmanlı sanatlarından etkilenerek ortaya çıkmıştır..

Heleki günümüzün en populer sanatlarından olan SOYUT tamamıyla OSMANLI-SELCUKLU sanatsal eserlerinin birer ürünüdür.. Dizide ısrarla övgülerle anlatılmaya çalışılan batı sanatı döne dolaşa osmanlının soyut sanatını ancak 20. yy da keşfedebilmiştir..

* * *

Diğer bir noktada batı tarzı sanatsal yağlıboya çalışmaları osmanlıda Sultan 2. Abdulhamid Han döneminde yaygınlaşmış. Ve Sanayi-i Nefise Mekteb-i kurularak sanata özel ehemmiyet verilmitşir. Hatta bir çok bilinen osmanlı yağlı boya çalışmaları o dönemde yaptırılmıştır..

Dizide kanuni ağzı ile eleştirilen islamda günahmış ibaresindeki İSLAM kelimesini en iyi yaşayan padişahlardan biri de Sultan 2. Abdulhamid'tir.. ve Kanuni ile aralarında 250 sene vardır..

Fotografçılık sanatı olsun bir çok sanata destek olmuştur ve propaganda amacı olarakta çok iyi kullanmıştır.. İslam sanata karşı olmamıştır. İslam düşmanları öyle gözükmesinden otlanmışlardır her zaman.. Muhteşem yüzyıl dizisi de her fırsatta gerçek yüzünü göstermeye devam etmektedir.

* * *

Beyinleri karıştıran diğer nokta ise hürrem sultan tabloların internette ve piyasada olmasıdır. Onlar hürrem sultan zamanı yapılmamış kendisinden 100-200 yıl sonra batılı ressamlarca tamamen hayal ürünü olarak çizilmiştir.. Böyle bir soru işareti aklınızda oluşmasın..

Dizide geçen batılı sanat şişirmesi sadece dizi ekibinin kendi tarihinden utanma ve aşağılık hissetmelerinden dolayıdır.. Kendi tarihlerini doğru şekilde anlatabilmek yerine uyduruk seneryolarla ideolojilerini pompalamaktadırlar.. Gerçi yaptıkları diziyi kendi tarihleri olarak görüyorlar mı Allah bilir...

Muhteşem yüzyıl yapımcılarının SANAT aşkı! yorumları

  • Image Description
    zülkarneyn
    29.12.2011

    muhteşem Süleyman dizisini çeviren şirket sanırım şeytanın işbirlikcileri. bu şahsiyetsizle bu filme oynuyan tüm oyuncular öldüklerine mezarlarını açın ne halde olacakları cümle aleme ibret olsun....

Muhteşem Yüzyıl 23. Bölüm