MOHAÇ ZAFERİ

Mohaç Meydan Muharebesi Osmanlı tarihînin en şanlı savaşlarından biridir.Mohaç Ovası, Tuna nehrinin batı sahilinde bağlık yerler. Burada yapılan savaş Macar Krallığı'nın sonu olmuştur.

Macar Krallığı'ın merkezi olan Budin üzerine yürümekte olan Osmanlı Ordusu Macar Kralı Layoş'un (İkinci Luis) Mohaç'a gelmekte olduğunu haber alınca 28 Ağustos salı günü buraya gelip yerleşmiş ve stratejik bakımdan avantajlı yere yerleşmişti.İki ordunun mevcudunun ortalama bir hesapla yüzer bin civarında olduğu anlaşılmaktadır.

Osmanlı topları ileri hatların hemen arkasına yerleştirilmişti.Harb taktiği olarak;düşmanın hücumu beklenecek,ileri kıt'alar geri çekilecek düşman,toplarla karşı karşıya bırakılıp top ateşi başlayacak,bu sırada süvari birlikleri de iki yandan çevirme harekâtına girişecekti. Bu plân aynen tatbik edildi. Harb,ikindi sırasında başlayıp iki saat sürmüş,muharebeden sonra 25 bin düşman ölüsü tesbit edilmiş,kaçanların çoğu da Karasu bataklığında boğulmuştur.Macar Kralı Layoş da bunların arasındadır.

Bizdik o hücumun bütün aşkıyle kanatlı,
Bizdik o sabah ilk atılan safta yüz atlı.
Uçtuk Mohaç ufkunda görünmek hevesiyle, Canlandı o meşhur ova at kişnemesiyle. Fethin daha bir ülkeyi parlattığı gündü,
Biz uğruna can verdiğimiz yerde göründü.
Dünyaya veda ettik,atıldık dolu dizgin,
En son koşumuzdur bu asırlarca bilinsin.

Yahya Kemal Beyatlı

Fazilet Takvimi
Kanuni dönemi olayları